Bleekneusjes

Een theatrale expeditie tijdens SonsbeekTheaterAvenue naar het huidige Biovakantieoord (tegenover Papendal). Bleekneusjes is een theatrale wandeling door het landschap en de tijd. Een muzikale voorstelling over de geschiedenis van het voormalige Bio Vacantieoord in Bergen aan Zee. Herinneringen van oud-bleekneusjes, kinderverzorgsters, vluchtelingen en Adriaan van Dis vormen de basis van de voorstelling die tijdens Karavaan in Bergen aan Zee volledig uitverkocht was. Dit jaar bestaat stichting Biovakantieoord 90 jaar. Het huidige Biovakantieoord in Arnhem is het enige koloniehuis dat nog altijd vakanties biedt, zij het niet meer aan de klassieke bleekneusjes, maar aan gezinnen met kinderen met een complexe handicap. Bleekneusjes verbeeldt een markant stukje geschiedenis van de stad Arnhem. Komt dat zien! De kaartverkoop is inmiddels gestart.

De Volkskrant 30 mei 2017: ****
“Locatietheater in de beste zin van het woord.”
De Telegraaf  29 mei 2017: ****
“Aangenaam luchtig zomervermaak over een vrijwel vergeten stukje geschiedenis.”


In 2017 bestaat stichting Biovakantieoord negentig jaar en is het vijftig jaar geleden dat de laatste bleekneusjes uit het Bio Vacantieoord in Bergen aan Zee vertrokken. 'Bleekneusjes' brengt de bijzondere geschiedenis van de koloniehuizen tot leven. Een geschiedenis van sociale bewogenheid, verheffing van de lagere klassen, ‘rust, reinheid en regelmaat’ en diepe gevoelens van heimwee in een sterk verzuilde samenleving.

Maakproces: Werkteater in de praktijk
Twintig jonge theatermakers en spelers, twee regisseurs en vier schrijvers zijn in de traditie van het Werkteater met de herinneringen van voormalige bleekneusjes en kinderverzorgers, vluchtelingen en omwonenden aan de slag gegaan. Startpunt van het project was de kleine tentoonstelling Bleekneusjes, najaar 2016 in Bergen aan Zee. Daar werden mensen met koloniehuisherinneringen uitgenodigd om die te komen delen. En dat heeft prachtige verhalen en beelden opgeleverd. De verhalen vormen de basis van de voorstelling, de beelden zijn onderdeel van de groeiende tentoonstelling die elke voorstelling opnieuw wordt geopend en voor het publiek toegankelijk is.

De voorstelling is onlangs tijdens Karavaan in première gegaan en was helemaal uitverkocht. Lees hier de prachtige recencies.
Mis het dus niet en koop alvast kaarten voor deze bijzondere voorstelling!

De voorstelling is op het terrein van Stichting Bio Vakantieoord in Arnhem, Wekeromseweg 8. Naast het terrein van SonsbeekTheaterAvenue is een bushalte waar het publiek voor Bleekneusjes op de bus naar de voorstelling kan stappen. Hiervoor zijn op het terrein buskaartjes te koop bij de Infostand (€2,50 retourticket). Natuurlijk mag je ook op eigen gelegenheid naar de voorstelling.

INFORMATIE OVER DE PENDELBUS: Er rijdt per voorstelling 2x een bus naar Bio Vakantieoord. Na de voorstelling rijdt de bus weer 2x terug naar de Avenue. De vertrektijden van de bus naar Bleekneusjes zijn:

17 & 18 augustus – voorstelling 19:00 uur
Bus 1 – vertrek naar Bio 17:15 uur
Bus 2 – vertrek naar Bio 18:30 uur

19 augustus – voorstelling 16:00 uur
Bus 1 – Vertrek naar Bio 14:30 uur
Bus 2 – Vertrek naar Bio 15:30

19 augustus – voorsteling 19:00 uur
Bus 1 – vertrek naar Bio 17:30 uur
Bus 2 – vertrek naar Bio 18:30 uur

20 augustus – voorstelling 16:00 uur
Bus 1 – vertrek naar Bio 14:30 uur
Bus 2 – vertrek naar Bio 15:30 uur


 

 

 


soort: muziektheater theater
duur: 105 minuten
doelgroep: 10+
speeltijden: do 19:00 - vrij 19:00 - zat 16:00, 19:00 - zon 16:00 uur
prijs: €17,50
website: www.bleekneusjes.nl
lokatie: 21 Bio Vakantieoord (tegenover Papendal)