Nature Access International

Boombommetje!

Een houtambachtsman noodt U binnen een cirkel van boomschijven. Hofmuziek speelt, de geur van vers hout kietelt de neus. De performance vangt aan.
In de houtwerkplaats bewerkt hij hout met een ziel tot oermeubels, magisch bewegende boomschijven, dansende tafels, rituele objecten of talking sticks.

Hij vertelt - gezeten op zijn schaafbok, al schavend - verhalen van de boom, de boom als middelaar van hemel en aarde, als mensenvriend en bliksemafleider. Volksverhalen, verhalen voor kinderen, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Eén verhaal is dat van de ziel van de Linde van Frieswijck die als schone vrouw te voorschijn komt. En hoe ze weer verdwijnt als de boom op last van de bisschop gekapt wordt. Want alleen met deze boom kan de kathedraal hersteld worden. Op het moment dat de boom valt, verdwijnt de vrouw maar verzoent zich met haar lot. Want waar honderden sterke mannen met touwen falen, laat haar dochtertje de stam naar de kerk zweven.

De ambachtsman surft in zijn performance op de golf van de interactie met het publiek. In de middeleeuwse geneeskunde was er sprake van de vier ‘humores’ (Latijn: lichaamssap), die met elkaar in balans dienden te zijn. Bij ieder mens - de sanguinische, de melancholische, de cholerische en de flegmatieke -  past een boomvertelling. Hij vraag dan ook? Wat voor type bent U? Wat is uw humor? En vertelt een verhaal.
Hij noodt zijn publiek ook uit met een grote trekzaag een eigen schijf te zagen.


soort: overige
duur: 30 minuten
doelgroep: 12+
speeltijden: vrij, zat tussen 15:30 en 21:00 - zon tussen 13:30 en 18:00
prijs: €5,-
website: natureaccess.nl
lokatie: 13