Meisner Theatergroep

Gladijs

Meisner improvisatie: theatrale confrontaties

Wat is er zo prikkelend aan het improvisatietheater? Het is ter plekke gecreëerd theater, waarin de acteurs de vloer op gaan en zich op glad ijs begeven en niks anders kunnen dan zich volledig in het spel onder te dompelen. Het publiek is getuige van een ‘gladiatorengevecht’ tussen acteurs die zich compleet uitleven, zonder zelf te weten hoe het eindigt. Het is een unieke eenmalige ervaring die acteurs en publiek samen delen, dat heeft iets magisch.
Wat heb je daarvoor nodig? Een helder kader om vanuit te starten en geschoolde acteurs. Zo onstond: de Meisner Improv Theatregroup (MIT).

Meisner Improv Theatregroup. In de naam staat het al genoemd. Alle acteurs uit ons gezelschap hebben de tweejarige training gevolgd aan de Meisner Toneelacademie in ’s-Hertogenbosch onder leiding van Paul Dekker. Sanford Meisner was een acteur, regisseur en leraar die een acteermethode ontwikkelde die gebaseerd is op het werk van Stanislawski. En, al onze voorstellingen zijn volledig geïmproviseerd.

Begin 2022 namen Iris Heusschen (theatermaker, actrice) en Boris de Keyser (acteur, cabaretier) het initiatief om de Meisner Improv Theatregroup (MIT) op te richten met alumni van de Meisner Toneelacademie. De helder geformuleerde spelopdrachten die we bij Meisner gebruiken, zorgen voor waarachtig en zeer authentiek en transparant spel. Waarbij improvisaties ontstaan met intense emoties en conflicten. Meisner gaat uit van het constant in contact staan met je medespeler, volledige openheid tot de ander en van daaruit je spelimpulsen volgen.

Het improvisatie-format van de MIT wordt gevormd door haarscherpe elementen als vertrekpunt van de scenes zoals: een expressieve handeling die de acteur kan doen op de scene, een betekenisvolle relatie die op spanning wordt gebracht, een doel dat de acteur in de scene wil bereiken, en beide acteurs bereiden een plot-twist voor. Zodra de scene begint, is er slechts een ding dat telt voor de acteurs: de ander. De personages komen aan elkaar tot leven en door de Meisner elementen leidt dit tot unieke theatrale confrontaties.


 


soort: theater
duur: 30 minuten
doelgroep: 10+
speeltijden: donderdag t/m zondag, elke dag om 19:00, 20:00 en 21:00 uur
prijs: €8,50
website: meisneracademie.nl
lokatie: 9 - tent